Pårørende!

Det må være helt grusomt. Det å se sitt eget barn, venninne, far, mor, kollega eller andre man kjenner slite med sykdom. Da tenker jeg på psykisk sykdom denne gangen. Jeg har vert på begge sider, og det er tøft både å være den som er syk, og den som er pårørende.

Man sitter der og lurer, hva i all verden kan man gjøre for noen som sliter? Selvfølgelig er det mye man kan gjøre. Som f.eks si støttende ting, bare vere der for personen, ringe noen vist det trengs eller bare holde rundt personen og fortelle hvor mye den personen betyr og hvor glad man er i personen. Men hva vist man har gjort alt dette? Hva om det ikke er godt nok? Hva gjør man da?
Er det fare for liv, så ringer man 113.
Er noen skadet alvorlig, så ringer du 113. Om det er mindre skader, så ringer man legevakten.
Men hva vist det ikke er noen fysiske skader? Hvor ringer man da?
På dagtid/arbeidsdager, så ringer man fastlegen og ber om en time/hastetime. Vist det er om kvelden eller i helger/fridager, så ringer man legevakten. Der er det alltid en lege eller sykepleier som man kan snakke med, og som kan gi veiledning/råd eller støtte. En innleggelse kan være aktuell i noen tilfeller. Men det må legen avgjøre etter samtale med pasienten.

Vist personen ikke har noen h^n går til fast, så kan det være lurt å ta kontakt med fastlege og få en henvisning videre til dps poliklinikk eller bup, vist man er under 18 år.
Av og til er det det som trengst for å hjelpe en person som sliter. H^n trenger kanskje bare hjelp til å få noen å snakke med, og det trengst ikke alltid drastiske tiltak for hjelpe noen.

Jobben til venner og familie som er pårørende, er egentlig det å prøve å være der. vis at du bryr deg, og still gjerne spørsmål vist du lurer på noe. ikke skyv personen unna, da det er kanskje nå h^n trenger deg mest. Men husk, du er pårørende og ikke behandler for vedkommende. du skal ikke behandle personen. Og si ifra vist du føler det blir for mye for deg, og prøv å få vedkommende til å snakke med en proffesjonell.

Og en siste ting, du er like viktig og verdifull som vedkommende er. Dine følelser og tanker betyr like mye som h^n sine. aldri nøl med å ta kontakt med helsevesnet. De får mye ris, men det gjør også en veldig bra jobb.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s